Термозбіжна плівка
Термозбіжна плівка - сучасний пакувальний полімерний матеріал, для пакування харчових або промислових товарів, за допомогою термозбіжних машин. Термозбіжна плівка скорочуються під впливом температури, повторюючи форму предмета, при цьому не деформуючи продукцію. Даний процес називається термоусадкою. Виріб обгортається плівкою, потім короткочасно обробляється гарячим повітрям. В результаті нагріву і подальшого охолодження термозбіжна плівка облягає товар.
Основними характеристиками термозбіжної плівки є коефіцієнт усадки і напруження. Коефіцієнт усадки (ступінь усадки) - відношення лінійних розмірів до і після термозбіжності. Напруження усадки - напруження, що виникає в термозбіжній плівці при нагріванні. Напруження усадки визначається товщиною термозбіжної плівки, матеріалом, з якого вона виготовлена, температурою і тривалістю нагрівання. Чим вище температура нагріву термозбіжної плівки, тим менше часу її потрібно нагрівати для усадки.
Термозбіжна плівка має ряд переваг для збереження всіх властивостей продукту та його товарного виду:
- Має відмінну прозорість і блиск
- Відповідає всім санітарно-гігієнічним вимогам харчової промисловості, завдяки чому плівка може контактувати з харчовою продукцією
- Збільшує термін зберігання продукції
- Захист продукції від зовнішнього механічного впливу (волога, пил, тощо)
- Запобігає несанкціонованого розкриття товару.